Så här den första dagen på semestern känns det väldigt lyxigt. Inget som tvingar upp mig ur sängen, men jag är ändå uppe ganska tidigt. Från att tidigare ha varit en renodlad kvällsmänniska har jag mer och mer börjat uppskatta de tidiga morgnarna. Frukost utan stress och gott om tid att planera dagens aktiviteter. Vad sitter jag då och funderar på inför semestern, de fyra härliga veckorna som väntar?

Jo, just det här med att planera. Ibland känns livet som en enda lång plan, ett projekt med en massa aktiviteter som ska planeras och koordineras. Även semestern tenderar lätt till att bli en plan; allt man ska göra, alla vänner som man försummat under vintern och så gärna vill hinna träffa. Och dagarna räcker inte till …

Undersökningar visar att även positiva händelser i livet som bröllop och semestrar i hög grad är stressframkallande, säkerligen kopplat till stora förväntningar. Hur får man då en semester att bli lyckad med lagom mycket aktiviteter, avkoppling och socialt umgänge. Till att börja med beror det ju på vilken person man är och de yttre omständigheter som styr livet i stort. Själv är jag ingen ”ligga på stranden”-typ. Någon timme klarar jag sedan blir jag otålig och vill att det ska hända något. Det jag behöver är alltså ett listigt sätt att smyga in avkoppling utan att jag får myror i byxorna. En bra balans av aktivitet och avkoppling är A och O. Semester för mig handlar också mycket om att göra andra saker än jag gör normalt, omväxling helt enkelt.

Hur ser då min semesterplan ut? För jag har ju en plan …  🙂

Inga långa resor är inplanerade i år, det blir några kortare turer. Våra odlingar kräver att vi är mycket på hemmaplan och pysslar med dem. Det är en aktivitet som i sig är mycket avkopplande och rogivande, lite balsam för själen. Ett antal golfrundor kommer det också att bli. Sköna grillkvällar i goda vänners lag ska det förstås också bli. Som husägare är det snudd på omöjligt att inte ha något husprojekt på gång under sommaren. I år är det inomhusmålning som gäller. Någon regnig dag blir det säkert. På förhand låter detta som en bra plan med en bra balans. Låt oss se hur utfallet blir …

Lagom mycket avkoppling vill jag ha!