På bussen till jobbet imorse fick jag en idé om ett nytt litet projekt inspirerad av Jordbruksverkets utredning om köttkonsumtionen i Sverige. I radioinslaget imorse fick man intrycket att Jordbruksverket föreslår en koldioxidskatt på kött, men under dagen har man förtydligat att en skatt ”kan övervägas” men det är inget direkt förslag. Förslag eller inte så verkar mottagandet från ledande politiker vara minst sagt ljumt.
Men det hindrar inte mig från att fundera. Själv betraktar jag mig numera som vegetarian, dock inte någon strikt sådan. Jag kan tänka mig att ibland äta små mängder av kött från utvalda producenter som Ängavallen, KC Ranch och Bosarpskyckling. Mina familjemedlemmar är dock inte vegetarianer så fortsättningsvis kommer jag i vilket fall laga till kötträtter. Köttkonsumtionen under januari ligger på ungefär 7 kg kött för hela familjen och alla tycker att det är en acceptabel nivå.
Om familjen håller den nivån motsvarar det 50% av den svenska genomsnittskonsumtionen. Om vi kan hålla motsvarande nivå för charkuterier, eller helst lägre, skulle familjens årskonsumtion bli följande:
Kött: 70 kg
Charkuterier: 35 kg
Målsättningen är alltså satt. Nu gäller det att planera och handla baserat på denna och sedan följa upp varje månad hur det går. Kul med en ny utmaning!
Sveriges köttkonsumtion
Den svenska totalkonsumtionen av kött ökade med 33 procent åren 1980–2010, till 85 kilo kött per person och år. Den är i nivå med genomsnittet i EU, men dubbelt så hög som världskonsumtionen på 42 kilo per person.
Populärast 2010 var griskött 37 kilo, nötkött 25,7 kilo och fjäderfäkött 18 kilo.
Direktkonsumtionen, det vill säga mängden färskt och fryst kött som konsumenten köpte i butik 2010, uppgick till 48 kilo per person och år. Till det kommer 23,4 kilo charkuterivaror med mera och 10,8 kilo frysta köttprodukter.
Konsumtionen av nötkött inklusive ben uppgår till runt 25 kilo per person och år, i nivå med den i Danmark, Frankrike och Italien.
Källa: Jordbruksverket (TT)
Artikel i Sydsvenskan:
http://www.sydsvenskan.se/sverige/tanken-pa-kottskatt-sagas/
Jag köpte grytbitar från KC Ranch häromdagen. Det var fint kött och jag hade inte sett det märket förut. Det fanns på ICA Maxi i Västra Hamnen i Malmö. Jag gjorde gulasch av det och den blev mycket bra.
Idag i Sydsvenskan stod det om kyckling från Skåne.
http://www.sydsvenskan.se/sverige/skansk-foretag-ensam-producent/
Lycka till med din nya utmaning!
Mvh Eva K
Bra tips Eva! Det är några av mina favoritproducenter. Just nu köper jag bara från dessa samt Ängavallen. Har du testat att handla där?
Det känns bra att bjuda familjen på både klimatsmart och väldigt gott kött!
Nej, jag har inte provat Ängavallen men jag har hört att det ska vara fint kött. Var ligger det? Eller kan man köpa deras kött i någon butik?
Ha det bra! Mvh Eva K
Jag vet faktiskt inte om Ängavallens kött finns i andra butiker. Vi har åkt dit och handlat några gånger under hösten. Ängavallen ligger mellan Vellinge och Trelleborg. Skyltar visar rätt avfart från motorvägen. Vi har varit väldigt nöjda med det vi handlat där!