De sista gurkorna är nu skördade i trädgården. I vårt lilla gurkhus har det producerats gurka från slutet av juli, så 2 1/2 månad har vi kunnat njuta av egen gurka, d.v.s. ekologisk och närproducerad. Just ekologisk gurka har jag haft svårt att få tag på i affärerna. Någon enstaka gång har jag hittat det. De sista av årets gurkor avnjuter vi i sallader, ofta tillsammans med våra egna tomater. Maken började häromdagen lyriskt prata om pressgurka, snabbinlagd slanggurka. Pressgurka är lite nostalgi, typiskt något som serverades när jag växte upp. Även min svärmor brukade göra det. Själv har jag aldrig tidigare gjort pressgurka, fastän att jag tycker att det är så gott. Men nu var det äntligen dags!

 

Pressgurka

1 liten slanggurka
0,5 dl ättiksprit (12%)
3 msk strösocker
1 krm peppar
1/2 – 1 tsk salt
3 msk hackad dill

  1. Skiva hela gurkan tunt. Osthyvel, rivjärn eller matberedare är tips.
  2. Lägg gurkskivorna i en skål och tillsätt salt, ättika, peppar och socker samt dill.
  3. Lägg i assiett eller tallrik samt sedan något tungt som pressar ner gurkan. Ex. några fler tallrikar.
  4. Låt gurkan stå i press i någon halvtimme sedan är den klar att serveras i en skål eller läggas i en burk med lagen och sparas i kylen.
  5. Pressgurka håller sig någon vecka eller längre i kylen om lagen täcker gurkan.

 

Ät och njut! Om gurkan ska sparas i kylen är det nog inte fel att göra lite större mängd av lagen. I vårt fall kommer den inte att räcka så värst länge.

Pressgurka som pricken är i:et på en grov surdegssmörgås med leverpastej