Plommon, plommon, plommon! Vad göra med alla plommon? Varje dag blir det en stor skål med plommon att ta hand om. Vi äter, får ont i magen, äter lite till och får ännu mera magknip. Och vi ger bort plommon. Ändå blir det över. Igår när jag samlade ihop den dagliga ransonen och samtidigt hade en liten skål med björnbär så tänkte jag; varför inte kombinera dessa. Sagt och gjort, jag letade fram ett recept på plommonmarmelad och gjorde en ny variant. Inte alls dumt blev det. Jag får kanske ändra min negativa inställning till plommonmarmelad. Så här gjorde jag:

 

Plommonmarmelad med björnbär

1 kg plommon
200 gram björnbär
1/2 dl vatten
pressad saft från 1 1/2 citron
7 dl socker

  1. Kärna ur plommonen och blanda med björnbär och vatten i en gryta.
  2. Koka på svag värme tills plommon är mjuka.
  3. Tillsätt citronsaft och socker och koka tills marmeladen är simmig. Räkna med ca 30 minuter.
  4. Häll upp på steriliserade burkar. För längre hållbarhet, frys in marmeladen.

Ät och njut!

Plommonmarmelad

 

 

 

 

Den första laddningen björnbär skördades

 

 

 

Grytan är preppad

 

 

 

Möjligen blir marmeladen ännu godare om man skalar plommonen. Den här gången var jag för lat för att göra det.