Det är sällan jag köper konserver i plåtburk numera. Förut hade man inte så mycket val. Plåtburk var standardförpackningen för t.ex. krossade tomater. Nu kommer fler och fler livsmedel i pappersförpackning. Genom att välja bort plåtburkar slipper vi få i oss bisfenol A som finns i plasten på insidan. Bisfenol A är ett hormonstörande ämne och kan därför påverka det endokrina systemet. Flera studier har antytt att ämnet är skadligt även i låga doser och att det kan störa fortplantningen, öka risken för fetma, cancer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Det är nästan bara kokosmjölk som jag fortfarande köper i plåtburk. Har inte lyckats hitta ekologisk kokosmjölk i pappersförpackning. Men jag har insett att jag istället skulle kunna göra egen kokosmjölk från kokosflingor. Då slipper jag definitivt ifrån problematiken med plåtburkar.

Plåt eller papper