På min väg mot 100% ekologiskt har kryddor haft lägst prioritet. Åtminstone torkade och mera exotiska kryddor som inte går att odla på våra nordliga breddgrader. Färska kryddväxter i butik är ju i de flesta fall ekologiska och det går utmärkt att plantera om dem och skörda flera gånger. Men som sagt torkade ekokryddor är inte lika lätt att få tag på. Jag brukar passa på när jag handlar på Ica Malmborgs i Lund eller någon specialbutik.

Nu senast var det dags att fylla på pepparförrådet. Peppar är en krydda man lätt tar för givet och slentrianmässigt kör några varv med pepparkvarnen över maträtten. Men peppar är ju så mycket mer än så. Jag gör en hel del inläggningar och långkok och då kommer både hel kryddpeppar och vitpeppar till användning. I mald form föredrar jag ändå svartpeppar. Nymald svartpeppar som toppar en pastarätt är inte dumt alls. Oftast köper jag torkade ekokryddor från Gröna Bladet. Är mycket nöjd med dessa. Denna gång var dock svartpepparn slut i butik så det fick bli en burk från Urtekram, ett annat av mina favoritmärken när jag handlar eko. Och det gör jag ju typ jämt!  🙂

Efter ett föredrag i Örtagårdssällskapet förra året fick jag på allvar upp ögonen för olika sorters peppar som jag aldrig tidigare hört talas om. De exotiska pepparsorterna cubebepeppar och långpeppar från Herbaria använder vi både hela och malda i olika maträtter. De passar också utmärkt i desserter. Dryga är de också. Jag köpte dessa för ett bra tag sedan och pepparn håller länge tack vare de aromtäta burkarna.

Pepparparad

Hela pepparförrådet (undantaget sichuanpeppar och rosépeppar som ju inte är peppar på riktigt). Med alla dessa olika pepparsorter i kryddlådan är vi redo för både vardag och fest!