Idag var fredagsmiddagen lite speciell. Det var nämligen mitt första riktiga mål mat sedan i lördags då jag inledde en femdagars fasta bestående av juicer, buljong och te. På senaste tiden har det blivit populärt med olika varianter på periodisk fasta, t.ex. 5:2. De senaste forskningsrönen visar att den metoden är effektiv för överviktiga och diabetiker (typ 2). Kring effekterna av vätskefasta tvistar däremot de lärda. Rensar man kroppen från gifter och slaggprodukter eller inte? Tja, man kan ju prova tänkte jag.

Jag köpte ett 5-dagars fastepaket och körde igång med 2 dagars nedtrappning av matintaget och slutade dricka kaffe. Just kaffet, eller bristen på kaffe, blev den största utmaningen. Först kändes det helt ok, men sen kom reaktionen en natt med hemsk huvudvärk och kallsvettningar. Tack och lov släppte abstinensen sen. Själva fastan gick bra. Jag har fastat en gång tidigare för rätt länge sedan. Då körde jag en tredagars fasta och tyckte inte att jag märkte något positiv effekt. Förmodligen är det alldeles för kort tid. Denna gång fick jag en dipp andra dagen då jag kände mig trött, hängig och arg. Särskilt sur blev jag på maken som försökte diskutera med mig vad han skulle äta till middag. HÅLL MIG UTANFÖR, tyckte jag. Men tredje dagen vände det och jag var pigg igen. Suget efter mat och irritationen försvann och det kändes som jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst.

Men igår var sista dagen och idag gällde det att komma tillbaka till vardagen igen. Jag åt försiktigt först, började med smoothie till frukost och lite frukt till lunch. Men till middag tänkte jag prova att äta vanlig mat, dock i liten mängd. Efter en halv portion pasta med hemlagad grön och röd pesto var jag proppmätt. Frågan är dock hur länge effekten att bli mätt på mindre mängd mat håller i sig. Längtan efter kaffe är helt borta och jag funderar skarpt på att minimera mängden kaffe framöver. Det är så himla gott, men är det värt att må dåligt. Dricker jag för mycket får jag sömnproblem och dricker jag för lite får jag huvudvärk. Det gäller att hitta en lagom konsumtion som inte får kroppen att bli beroende av koffeinet. Just nu mår jag kanon och jag hoppas att det håller i sig länge!

Fasta

Pastaefterfasta