Så här mitt i skördetiden tänkte jag att börja summera hur det har gått med årets odlingar. Även om jag har haft mindre tid än vanligt så har ambitionerna i trädgårdslandet inte minskat, snarare tvärt om.

Odlingssäsong 2017 började som vanligt i november med att vitlöken sattes i en för året ny pallkrage. Förra årets vitlökar blev väldigt små, förmodligen p.g.a. lite för utarmad jord. Kom på att jag odlat vitlök på samma ställe i säkert fyra år. Dumt av mig! Med en ny pallkrage tänkte jag råda bot på det. Ja, ny och ny. Jag odlade potatis i den förra året och sedan fylldes den på med lite ny fin kompostjord.

Men säsongen började inte på riktigt förrän årets fröer införskaffas i slutet på februari. Jag köpte en del som vanligt från Runåbergs. Dessutom fick jag fröer från våra amerikanska släktingar när de var på besök förra sommaren. Måste testas såklart!

I början på mars sattes första omgången fröer i vardagsrumsfönstret och två nya sorters potatis lades att förgro. I mitten på mars gjordes det första rycket i pallkragarna. De rensades rena från nedvissnade plantor och ny kompostjord blandades i. Maken som gått en kurs i trädbeskärning beskar också våra tre fruktträd (plommon, äpple och bigarrå). Så 8 april var det äntligen dags att sätta potatisen. Fyra pallkragar som jag brukar, 2 med tidig potatis (klar lagom till midsommar) och 2 med lite senare potatis.

Den stora nyheten för i år är att vi köpt oss en odlingstunnel som vi placerat på uteplatsen mot söder. Den är 2 x 4,5 x 2 meter så den rymmer faktiskt en hel del. Men som alla som odlar förmodligen upplever skulle den kunna varit lite större … 🙂 I kommande inlägg ska jag berätta om bevattningssystemet i tunneln och om årets med- och motgångar.

Fröer
Runåbergs fröer

 

Amerikanska fröer
Lite amerikanska fröer

 

Sådd + potatis
Första rycket inne. Potatis som förgror och första sådden

 

Första rycket
Första rycket utomhus i mitten på mars. Rensa och jordförbättra och …

 

Beskära
… och beskära fruktträden
Odlingstunnel
Odlingstunneln på plats