Jag fick en del spännande fröer från våra amerikanska släktingar förra året, bland annat majs. Eftersom jag inte är så värst förtjust i majs så är det inget jag odlat tidigare. Men nu fick jag en anledning att testa att odla, och kanske också ändra min inställning till majs på tallriken. Och så här gick det…

Jag har läst en del om samodling så varför inte passa på att testa detta tänkte jag. Den klassiska samodlingen ”Tre systrar” innebär att man kombinerar majs med pumpa och bönor. Dessa växter både trivs tillsammans och skapar bättre förutsättningar för varandra. Win-win i trädgårdslandet alltså. 20 maj planterade jag ut mina små pumpa- och majsplantor som jag försått inomhus. Någon vecka senare sådde jag sockerärter och vaxbönor. Två pallkragar fick bli bostad för samodlingsprojektet. So far so good.

Det tråkiga var att jag reste bort en vecka och kom hem till två pallkragar där pumpaplantorna var fullständigt massakrerade. Mördarsniglarna hade fått något extra mumsigt att smaska i sig. Grrrr! Två planor lyckades på något sätt överleva och den ena till och med genererade en del blommor. Men några pumpor såg jag aldrig röken av. Pumpor och squash känns inte riktigt som min melodi. Kanske har vi för dålig jord…

Vaxbönorna och sockerärterna trivdes dock med majsen och vi skördade dessa under sommaren. Majsen gick det dock trögt med. Först i slutet på augusti kunde jag se den första kolven. I mitten på september började tofsarna på de första kolvarna att vissna och de kändes rätt hårda. Detta är tecknet på att majsen är mogen. Jag plockade den första, men kunde konstatera att den inte alls var mogen. Det gick dock att koka den och äta som minimajs. Jag har lärt mig nu att minimajs helt enkelt är omogen majs.

Jag testade igen i mitten på oktober och nu började majsen bli delvis mogen i alla fall. Sista helgen i oktober började risken för frost att bli överhängande och jag tog in alla kolvarna. Vissa av dem var väldigt små, minimajs på riktigt. Resten befann sig i olika mognadsstadier. Två av dem hade hunnit fullt anta den blå färgen som är typisk för sorten Hopi Blue. Kan konstatera att denna kalla och regniga sommar nog inte varit optimal för att odla majs. Förmodligen började jag lite för sent också. Men det positiva är att jag fått blodad tand. Och nu tycker jag att det är riktigt gott med nyskördade kokta majskolvar med en rejäl klick smör!

Tre systrar
Tre systrar, klassisk samodling av majs, pumpa och bönor

 

Majs och bönor
I slutet på juli har majsen vuxit till sig och ärter och bönor har bra stöd. En ensam blomma på en av pumpaplantorna. Men var är majskolvarna…

 

Majsodlingen
I slutet på augusti är majsen riktigt hög. Och äntligen ser jag…

 

Majskolv på g
… att majskolvarna är på gång

 

Majskolv
Mitten på september, första kolven börjar få en vissen tofs…

 

Inte mogen
…men den är inte mogen

 

Nästan mogen majs
I mitten på oktober börjar den bli mogen. Hinner den mogna innan frosten…

 

Minimajs
Vissa kolvar är minimajs

 

Mogen majs
Sista majsskörden innan frosten. Olika mognadsgrad. Nu förstår jag namnet Hopi Blue 🙂