Ett nytt köksredskap har inhandlats för att ta vara på sommarens skörd, en tork! Istället för att proppa frysen full med frukt, bär och svamp som tar stor plats och är energikrävande att lagra så är min plan att börja torka en del. Det första jag testat att torka är plommon. Eftersom vi har hysteriskt mycket plommon så är det svårt att ta vara på det vi inte hinner äta upp. Frysen blir snabbt full och det finns en gräns för hur många plommonkakor vi orkar äta och hur mycket plommonmarmelad vi kan koka.

Att torka plommon tog lite tid, men var väldigt enkelt. Jag kärnade ur och delade plommon i bitar och placerade i torkens fem lager. Bäst blev det när plommonen delades i fjärdedelar. Efter ca 12 timmar i torken var de färdiga att lagra, nu en betydligt mindre volym. Nu ska det bli intressant att se hur länge det går att lagra dem och vad vi kommer att använda dem till. Det jag funderar på är att använda torkad frukt för att koka kräm. Det är dessutom gott att ha med som energirikt mellanmål när man sportar.

Nästa steg blir att testa att torka äpplen eller svamp. Spännande!

Färska plommon

Torkade plommon