Som glad hobbybagare med ömsom framgångar och motgångar behövs det ibland lite inspiration och tips från ett proffs. Idag besökte jag Brödlabbet i St. Råby utanför Lund för andra gången. Sist jag var där köpte jag, förutom gott surdegsbröd förstås, en påse danskt ekologiskt rågmjöl som är absolut det bästa jag har testat. Idag köpte jag en påse till plus en burk vörtextrakt som jag ska ha när jag bakar vörtbröd. Dessutom passade jag på att köpa Brödlabbets vörtbröd, för att ha en referens till mitt eget bak. Lussebullarna gick det förstås inte heller att motstå.

Jag fick lite bra tips också kring hur man bakar söta bröd med surdeg. Hittills har jag varit envis (ja jag är en tjurskalle!) och bakat helt utan jäst. Men det finns en poäng med att ha en liten mängd, typ några gram, jäst i degen. En deg med socker i blir tung och svårjäst, så det är bara att kapitulera. Det får bli att jag bakar vörtbrödet med lite jäst trots allt.

Supergoda lussebullar från Brödlabbet!