Årets nyårsfirande blev så klimatsmart som möjligt, även om vi unnade oss god mat och dryck. Vi är ett glatt gäng som träffats under mer än 10 år för att laga en trerätters nyårsmiddag tillsammans. Några dagar innan nyår träffas vi för att planera temat för nyår, välja mat och dryck och vem som ska handla vad. Temat för detta firandet blev ”black and white”. Det blev ett ledmotiv i matval, klädsel och dukning.

Vår svart-vita meny bestod av getosttoast med balsamico, filé black and white och vit chokladpannakotta med björnbär. Lyxigt, som väl en nyårsmeny ska få vara. På vår lott denna gång föll att handla alla matvaror utom de färska grönsakerna. Självklart tog vi uppdraget på största allvar och handlade så ekologiskt det bara gick. Det som var mest utmanande var att hitta bra kött. Eftersom planen för nyår var på plats först i fredags fick jag börja tidigt i lördags och ringa runt och kolla var det fanns ekologiskt kött. Det visade sig vara lite knepigt, men på Malmborgs fanns det oxfilé från KC ranch och på Ängavallen fanns det kalvfilé. Billigt är det inte, men vi köpte inga stora mängder. Hellre en liten bit av ett riktigt bra och miljövänligt kött. Man får njuta desto mera. Det kommer dessutom bli mycket vegetarisk mat framöver, jag lovar!

Till förrätten stekte vi hembakt surdegsbröd, lade på getost och fikon och gratinerade. Den serverades sedan toppad med balsamico. Till varmrätten gjorde vi hasselbackspotatis och helstekte de två bitarna filé. De två såserna, bearnaise och tryffelsås, gjorde vi från grunden. Baconlindade haricot verts var tillbehör. Pannakottan innehöll vit choklad och lime, en mycket god kombination. Den skulle sedan toppas med krossade kakor och jordgubbar, men vi bytte till egna björnbär för att passa färgtemat.

Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig nyårsfest i vårt härliga gäng. Maten var nog bland det bästa vi har åstadkommit både smakmässigt och ur ett miljöperspektiv. Rakter struntade vi också i, så skönt. En bra inledning på 2013!

Getosttoast med balsamico, black and white