Denna helgen var det shoppinghelg, d.v.s. vi skulle planera matsedeln för kommande två veckor och handla allt som behövs till denna. När vi storhandlar numera åker vi inte alltid till samma affär, eftersom vi kan göra olika ekofynd på olika ställen. Förra gången handlade vi på Konsum i Lund, denna gång blev det ett besök på Willys. Fyra kassar fyllde vi och det är inte så mycket med tanke på att maten ska räcka i två veckor. Men vi handlar ju också en hel del matvaror via nya kanaler.

  • Mjöl handlar jag på bageriet i lite större mängder.
  • Fisk köper vi från Fiskbilen ungefär var tredje månad.
  • Vi åker till Ängavallen då och då och köper kött. Nyligen fick vi också möjlighet att köpa en halv dovhjort. Bosarpkyckling och vildsvinsfärs köper jag någon gång ibland på Malmborgs i Lund på väg hem från jobbet.
  • Ägg köper vi några flak åt gången genom en god vän.
  • Äpplen och svamp har vi antingen fått eller köpt av goda vänner.

Kontentan är att vi handlar mindre mängder och mer och mer sällan från vanliga livsmedelsbutiker. Det är rätt stor kontrast jämfört med hur vi levde för några år sedan då vi inte planerade lika mycket och därmed också handlade oftare. Och det tar både tid och kostar pengar.

Vi skulle förstås kunna köpa en frys till och storhandla ännu mera, men jag skulle hellre ta steget till att fundera på andra sätt att förvara livsmedel. Torka, syra och konservera är metoder som nästan har fallit i glömska nu när djupfrysning tagit över som det vanligaste sättet att långtidsförvara. Jag är nyfiken på att lära mig mera om dessa äldre metoder. Något nytt att ta tag i kanske …

Två veckor