Jag har gått och grunnat ett tag på vad jag äter och vilka ytterligare steg jag känner mig redo att ta mot en ännu mera hållbar kosthållning. De senaste åren har vi dragit ner på köttkonsumtionen till ungefär en fjärdedel av vad den var tidigare och vi handlar i princip bara ekologiskt, prioriterar närodlat och äter efter säsong. Men jag känner att jag vill göra mer…

Droppen var när jag testade verktyget Matkalkylatorn där man på ett väldigt konkret sätt ser hur mycket olika livsmedel bidrar till utsläppen av växthusgaser (CO2-ekvivalenter). Några exempel:

  • 200 gram nötkött: 5,4 kg CO2e
  • 200 gram fläskkött: 1,2 kg CO2e
  • 200 gram kyckling: 0,5 kg CO2e
  • 200 gram torsk: 0,5 kg CO2e
  • 200 gram makrill: 0,1 kg CO2e
  • 200 gram linser: 0,1 kg CO2e
  • 200 gram potatis: <0,05 kg CO2e
  • 200 gram ost: 1,8 kg CO2e
  • 2 ägg: 0,2 kg CO2e

Att välja bort kött känns ju väldigt vettigt. Även grädde lönar det sig att byta mot växtbaserad som bara generar en fjärdedel så mycket utsläpp. Så efter mycket funderande fram och tillbaka kring vad jag vill äta så har jag landat i ett beslut. Från och med nu så kommer jag avstå från kött- och mjölkprodukter. Initialt kommer jag äta ägg och fisk. Vad nu den typen av vegetarian kallas… Den som äter ägg kallas ju ovo-vegetarian och den som äter fisk kallas pescetarian. Så jag borde vara ovo-pescetarian då. Eller varför inte klimatarian, d.v.s. en som försöker minimera utsläpp av växthusgaser. Det är ett nytt begrepp som jag stött på och gillar! 🙂

Igår blev det lite annorlunda mat på menyn för min del. Min gamla mor, som dessutom är krasslig just nu, önskade sig rotmos med fläsklägg. Och det är ju svårt att säga nej till. Så jag köpte fläsklägg och körde i min slow cocker och gjorde ett gott rotmos på kålrot, morot, palsternacka och potatis. Jag gjorde det helt vegetariskt, inget smör och inget spad från fläskläggen, men det blev himmelskt gott ändå. Och min mor som haft dålig aptit på sistone lät sig väl smaka.

Frågan var bara vad jag själv skulle äta till rotmoset. Jag hade inte så mycket kul hemma visade det sig. Men makrill är ju klimatsmart så jag öppnade en burk makrill i tomatsås och åt till rotmoset. Och det smakade rent ut sagt för jäkligt. Så för allt i världen, testa inte det!

Jag får grunna på om det finns något vettigt substitut till fläsklägg till rotmoset. Jag är ingen vän av soja- och svampprotein, så det får väl bli någon slags grönsaksbiff tänker jag mig. Fortsättning följer!

Rotmos med makrill
Rotmos och makrill. Blä!