Det var min tur att stå för fredagsfikat på jobbet idag. Vad bjuder man på då som både är gott, lite nyttigt och bra för miljön. Valet föll på att göra en av mina favoritkakor, morotskaka. Det stora innehållet av rårivna morötter gör kakan till rena råkostsalladen. 🙂  Här kommer min version.

Morotskaka med glasyr

2 ägg
2 dl socker
1 dl olja, gärna raps
3 dl rivna morötter
2 1/2 dl siktat dinkelmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Glasyr:
60 g Philadelphiaost
25 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker

  1. Riv morötterna.
  2. Blanda ihop mjöl, bakpulver, kanel och vaniljsocker
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Rör ner olja och morötter i äggsmeten. Blanda sedan i mjölblandningen.
  5. Häll i smord och bröad form 1 1/2 -2 liter, gärna med avtagbar kant.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40 minuter.
  7. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred över den kalla kakan.

Bortsett från strösockret, Philadelphiaosten, kanel och vaniljsocker var alla ingredienserna ekologiska. Min förbrukning av socker är så låg så det kommer att ta ett tag innan jag fyller på skafferiet. Men då blir det ekologiska alternativ. Ekologisk Philadelphia har jag inte sett någonstans ännu. Det kommer förhoppningvis.

En mycket god kaka blev det, nästan ekologisk som den var!