När jag står i en vanlig livsmedelsbutik och studerar utbudet av varor så kan jag konstatera att de ekologiska varorna ofta inte är särskilt väl exponerade, ibland känns de snudd på undangömda. I Danmark, där försäljningen av ekovaror är dubbelt så hög som i Sverige, är det ofta mycket lättare att hitta de ekologiska varorna, inte bara för att de helt enkelt är fler.

När jag kommer med min kundvagn med en stor del ekologiska varor kan jag känna mig rätt ensam när jag ser hur många kunder det är som inte har en endaste ekologisk vara i sina vagnar. Inte en endaste liter mjölk, kartong ägg eller knippe bananer. Är det i slutändan bara priset som styr?

Men det finns helt klart positiva signaler! Efter senaste tidens skäll på Willys måste jag ge butikskedjan en eloge för att de nu inkluderar mera ekoprodukter i sina annonser och framhåller ambitionen att ha Sveriges billigaste ekologiska matkasse. I like!

Ica Malmborgs i Lund har valt att ha samma pris på ekobananer som på konventionella bananer. Men varför är det då ändå så många som väljer att köpa de konventionella … När blir de ekologiska varorna det naturliga valet?

Willys