I helgen hade ena  sonen och jag en bakdag tillsammans. Han har nu nått en professionell nivå i sitt bakande och det är mycket en amatör som jag kan lära av honom. Vi bakade två olika sorters bröd. Det ena blev ett bröd med två gamla mjölsorter; ölandsvete och emmer, samt groddat nakenkorn. Lite Nakna Bagaren över det hela om Jamie Oliver ursäktar … 🙂

Det andra brödet var ett bröd på stenmalet vete och 25% fullkorn i form av dinkel och graham. Och 90% vatten! Det kan ju låta lite konstigt först, men bagare relaterar vattenmängden till mängden mjöl. En deg som innehåller 1000 gram mjöl innehåller alltså då 900 gram vatten. För vana bagare låter det förstås som väldigt mycket vatten. Ett normalt brödrecept innehåller ungefär 65-70% vatten. Men med rätt teknik är det fullt möjligt att öka på vattenmängden rejält och på så sätt få ett bröd som blir saftigare och håller längre.

En trevlig dag tillsammans fick vi och med sonens support blev bröden klart bättre än de brukar. Vad kul det är att baka! Längtar till nästa bakhelg!

25fulllkorn-90vatten