Till indisk mat ska det naturligtvis serveras naanbröd. Fast jag läste precis att man kan inte säga naanbröd, för naan betyder just bröd. Jag googlade för att se om det fanns något kul recept baserat på surdeg, men jag hittade inget renodlat surdegsrecept. Nähä, då får man väl hitta på ett eget! Jag har utgått från ett recept där man gör en sorts surdeg men använder jäst ändå (vad är poängen …). Mitt recept som jag provbakade med lyckat resultat är helt fritt från jäst och ser ut som följer:

 

Surdegs-naan (ca 8 st)

Dag 1: Surdegen

100 gram vetesurdegsgrund
200 gram vatten
150 gram siktad dinkel
50 gram fullkornsdinkel

Blanda surdegsgrunden, mjölet och vattnet i en skål. Täck med plastfolie och ställ på varmt plats, t.ex. ovanför frysen. Låt stå cirka 10-12 timmar tills surdegen är riktigt bubblig och krämig.

 

Dag 2: Baket

350 gram turkisk yoghurt
550 gram siktad dinkel
2 tsk salt

  1. Blanda surdegen med yoghurt, mjöl och salt i en degblandare. Kör på medelhög hastighet i ca 5 minuter.
  2. Täck med plastfolie och jäs i ca 2 timmar.
  3. Dela degen i 8 delar. Kavla ut bitarna till ovaler, två på varje plåt.
  4. Grädda högt upp i ugnen i 225 grader varmluft, ca 7 minuter.

Servera nybakade till indisk mat. Pensla med lite smält smör, gärna smaksatt med pressad vitlök innan servering. Smaklig spis!