För de lyckligt lottade som har gott om äpplen kan det vara idé att göra äppelmust nu på hösten. Tyvärr hör inte jag till dessa, men har lyckats tigga till mig några kassar av snälla vänner. Har man riktigt mycket äpplen kan man köra iväg till ett musteri eller investera i en egen liten fruktpress. Med mindre mängder äpplen kan man istället göra en enkel must där man bara skär äpplen i bitar, blandar med vatten och lite citronsyra och låter stå svalt några dagar. Sedan är det bara att sila och eventuellt sockra lite. Nyckeln till att lyckas är att alltid använda frukt som är ordentligt sköljd och skära bort allt fult. Skala behöver man däremot inte göra. Jag testade att göra en första sats på cirka 6 liter. Eftersom musten gjordes på förhålladevis sura vinteräpplen sockrade jag den lite. Resultatet blev en riktigt god och frisk must som jag frös in i mjölkförpackningar. Bara att ta fram och njuta av!

Must
Friskt och gott!

 

Must till frysen
Mjölkpaket är perfekt att frysa musten i.