Det har nu gått några veckor sedan jag bestämde mig för att börja kalla mig vegetarian. En strikt vegetarian skulle definitivt undra vad för typ av vegetarian jag egentligen är. Det finns till att börja med en rad olika definitioner och det som jag vill vara är lakto-ovo-vegetarian. Jag äter definitivt både ägg och mejeriprodukter. Men eftersom jag lever med tre icke-vegetarianer så måste jag vara lite pragmatisk. Jag kommer köpa hem både fisk och kött från noggrant utvalda producenter och laga till. När vi äter vegetarisk mat som vi gör ett par dagar i veckan är det inte några problem med min mat. Men hur gör vi när det står kött eller fisk på menyn? Hittills har jag löst det så att jag äter samma mat men låter bli kött och fiskbitarna. På så sätt har jag kunnat laga både thaigryta med kyckling och fiskgratäng. Jag har även ätit ytterst lite köttfärssås. När jag ätit ute har jag valt vegetarisk mat, men när vi varit bortbjudna har jag ätit både kött och fisk. Ingen strikt vegetarisk kost alltså utan pragmatisk sådan. Kan man kalla sig pragma-vegetarian?

Fiskgratäng

Fiskgratäng minus fisk

 

 

 

 

 

 

 

 

Olika typer av vegetarianer

  • Vegetarian (vegan): äter inte kött, fisk, ägg eller mejeriprodukter
  • Lakto-vegetarian: äter mejeriprodukter men inte ägg
  • Ovo-vegetarian: äter ägg men inte mejeriprodukter
  • Lakto-ovo-vegetarian: äter både ägg och mejeriprodukter
  • Demi-vegetarian: äter fisk
  • Semi-vegetarian: äter fisk och kyckling