Med intresse följer jag debatten kring komjölk och olika ersättningsprodukter. Branschorganisationen Svensk Mjölk surnade till på hur Oatly beskriver komjölk i sin marknadsföring och skickade en stämningsansökan till Marknadsdomstolen. Jag har länge saknat saklighet i debatten kring mjölkens vara eller icke vara. När jag för drygt 10 år sedan började fundera kring mängden mjölkprodukter vi äter i västvärlden så insåg jag snabbt hur mycket propoganda vi utsätts för. Vi har vuxit upp i tron att mjölk är jättenyttigt och till och med nästan nödvändigt för oss. ”Mjölk ger starka ben.” Det känner  vi väl alla igen. Trots all mjölk vi sätter i oss så är det just i västvärlden som benskörhet är ett problem. ”Jo, man kan klara sig utan mjölk om man inte tål det. Men det är svårt.” Det argumentet stötte jag på gång på gång. Ja, hur ska man klara sig utan mjölk? Min inställning är densamma. Jag anser att mjölk är bra mat för kalvar och inte gjort för människor. Men jag lever inte som jag lär. Jag dricker aldrig mjölk, men använder gärna både smör och ost. Och en skvätt grädde då och då. Tyvärr tenderar andelen mjölkprodukter att bli högre nu när jag äter huvudsakligen vegetarisk kost. Men jag märker tydligt att det inte är särskilt bra för mig.

Vi har ju även ett arv i form av våra maträtter som innehåller en hel del mjölkprodukter. Det är därför inte konstigt att mjölkersättningsprodukterna har kommit fram. Om man som mjölkallergiker vill äta pannkakor, gröt med mjölk och lasagne så kommer dessa produkter till användning. Själv är jag i grunden skeptisk till alla låtsasprodukter. Varför äta fejkkött i form av sojabiffar och quorn. Och behöver man egentligen sojamjölk och havregrädde. Det är ju onekligen väldigt konstlade produkter. Men jag ser det inte i svart eller vitt. Jag gör gärna egen mandelmjölk och kokosmjölk för att använda i matlagningen. Mina funderingar går mycket just nu mot att äta mer vegansk mat och helt enkelt hitta andra sätt att laga mat, d.v.s. utan både äkta mjölkprodukter och låtsasprodukterna.

Tomt i mjölkdisken
Tomt i mjölkdisken, iallafall i den delen jag fokuserar på

Några länkar
http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/problemet-ar-att-komjolk-inte-ar-avsedd-for-manniskor/
http://www.sydsvenskan.se/sverige/forskare-mjolkens-stallning-ar-hotad/
http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/oatly-till-attack-mot-svensk-mjolk/
http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/han-vill-ta-havredrycken-fran-livsmedel-till-livsstil/