Eftersom min kost är huvudsakligen vegetarisk (jo jag vet, jag äter både fisk och kött, men i små mängder) blir det lätt att mängden ägg och mjölkprodukter ökar. Jag har funderat på det och känner att jag främst skulle vilja aktivt jobba på att minska mängden mjölkprodukter. Det blir ibland lite slentrianmässigt som det hamnar både små och stora skvättar mjölk och grädde i maten. Det ger ju fin smak. Men jag är tveksam till hur nyttigt det egentligen är med komjölk. Den är ju designad för unga kor, inte för vuxna människor. De olika vegetariska alternativen till komjölk, förutom kokosmjölk, lockar dock inte. Vissa av produkterna innehåller en rad olika tillsatser och hur naturligt havremjölk och havregrädde är kan man undra.

Det jag nu har testat under sommaren och lärt mig att uppskatta är mandelmjölk. Enkelt att göra, bara att blötlägga mandel och sedan köra i mixer först torrt och sedan med vatten. Det smakar inte mjölk men är helt ok att dricka och även att ha i kaffe. Jag har använt den till att göra chiapudding som tillsammans med färska bär blivit sommarens favoritfrukost. Och jag ska testa fler användningsområden framöver!

Mandel

Mandelmjölk-liten

Chiapudding hallon

Recept
Mandelmjölk
Chiapudding