Att jag har ett intresse för miljöfrågor är ju ganska uppenbart, annars skulle jag väl inte blogga som jag gör. Samtidigt så har jag ett intresse som snarast är en passion. Golf! Hur går detta ihop? Går det överhuvudtaget ihop? Mitt svar är att jag vet faktiskt inte. Men nu när våren är här och golfsäsongen är igång så måste jag verkligen börja fundera kring detta.

Varför har jag blivit en så passionerad golfare då? Jo, bland annat därför att det är så utmanande. Det är en enda lång lektion i ödmjukhet detta spel. Ena dagen går det jättebra, nästa dag funkar ingenting och ingen begriper varför. Det är härligt att tillbringa så mycket tid utomhus i underbar natur. En golfrunda en tidig morgon i juni när näktergalen sjunger är magiskt. Men det jag nog uppskattar allra mest är den sociala aspekten. Så många nya goa vänner denna sport har gett mig!

Om man tittar på de negativa effekterna som golfspelet kan föra med sig, så är det främst dessa faktorer:

  • Utsläpp från klippare och andra maskiner och fordon på banan
  • Eventuell användning av konstgödning
  • Eventuell användning av bekämpningsmedel
  • Transporter till och från golfbanan
Av dessa faktorer har jag som enskild golfare rätt liten möjlighet att påverka de tre första. Men jag ska verkligen undersöka närmare vad som görs på min golfklubb inom dessa områden. Hur jag tar mig till och från golfbanan kan jag dock helt styra själv och jag är mycket noga med att se till att samåka. Det är det jag alltid kan bidra med.

Men det finns bra exempel på hur golfbanor kan fungera i bra samklang med naturen. Värpinge golfbana har nyligen tilldelats Golfförbundets miljöpris och Lunds Akademiska Golfklubb ligger i ett naturreservat. Alla golfbanor borde kanske betraktas som naturreservat?

Fortsättning följer i detta ämne …

http://www.sydsvenskan.se/lund/miljopris-till–golfbana-