Jag fortsätter att öva på att baka lussekatter på surdeg. Den här gången använde jag fast surdeg baserad på vildjäst. Därför fick jag justera receptet och ta mindre mjöl. Dessutom ökade jag på mängden smör något. Risken för torra lussekatter måste ju undanröjas. Det jag kunde konstatera denna gång var att baket tog tid. Kanske var inte vildjästen i toppform och temperaturen i köket kunde ha varit lite högre. Men fina lussekatter blev det i alla fall med generös saffransmak och inte ett dugg torra. Baka med jäst är definitivt inget alternativ för mig längre. Surdeg is da shit!

 

Lussekatter ( ca 40 st)

350 gram smör
350 gram mjölk
4 paket saffran
225 gram rörsocker
600 gram fast vetesurdeg (baserad på vildjäst)
750 gram vetemjöl (visade sig vara i underkant, ska testa 780 gram nästa gång)
1 ägg
10 gram salt

  1. Smält smöret och häll i degblandaren tillsammans med mjölken. Blanda i övriga ingredienser och kör 10 minuter på medelfart.
  2. Låt degen jäsa tills den nått dubbel storlek, 4-8 timmar.
  3. Baka ut lussekatter och garnera med russin.
  4. Låt jäsa under handduk ca 2 timmar.
  5. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 8 minuter i 225 grader varmluft

Mera lussekatter