På Brödlabbet i Lund, hos bästa Caroline, kan man faktiskt också köpa ekologiska pepparkakor. Smakmässigt slår de förstås Nyåkers med hästlängder, både med avseende på kryddningen och det faktum att de är bakade på smör. Idag verkar det vara standard att baka pepparkakor med vegetabiliskt fett, ofta palmolja. Palmolja känns verkligen sådär ur ett miljöperspektiv, även om det är ekologisk sådan som används i ekopepparkakorna. I en gammal svensk tradition kan dessutom exotisk palmolja kännas minst sagt underlig.

Ja, jag vet att det är klimatsmart att äta mindre mjölkprodukter och försöker också göra det. Men i just pepparkakor tycker jag faktiskt att det är motiverat att använda riktigt smör. Man kan också fundera kring hur nyttiga de härdade vegetabiliska fetterna egentligen är. Så några paket av Brödlabbets pepparkakor får det bli till jul. Men eftersom de innehåller mandel får vi komplettera med Nyåkers ekologiska ändå och acceptera palmoljan. För något pepparkaksbak mäktar jag helt enkelt inte med i år!

Brödlabbets pepparkakor

Mums!