Jag har länge tänkt skriva ett inlägg om varför ekologisk mat är dyrare än konventionellt odlad mat. Men det kommer inte att hända … Istället kommer jag att börja skriva om varför konventionell mat kan vara på SJUKT billig. För något är det nog som är sjukt.

I själva verket så blir maten bara billigare. 1990 gick 20% av våra inkomster till mat. Idag är den siffran nere på 13%. Samtidigt har köttkonsumtionen ökat kraftigt, 1970 var den 55 kg per person och år, idag sätter vi i oss hela 85 kilo. En allt större del av maten vi äter är importerad, inte så sällan från länder där kontroll och krav är betydligt sämre än i Sverige.

Har fått låna den prisbelönta boken ”Matens pris” som handlar om baksidorna med den billiga maten vi köper. För det är någon annan som får betala priset för den. Det är miljön som blir lidande, djur som far illa, bönder som skadas av olika  bekämpningsmedel. Jag läser, skräms och blir upprörd. Samtidigt blir jag ännu mera övertygad om att jag som konsument måste göra vad jag kan!

Frågor vi alla måste ställa oss är:

  • Vet vi vad vi äter?
  • Vill vi veta vad vi äter?
  • Eller vill vi bara att maten ska vara billig?

Matens pris
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197891738

Matens pris – Klipp från utdelningen av Årets Journalistpris 2011:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp=10544