En av målsättningarna med 2018 är att äta ännu bättre mat, mer vegetariskt och minska matsvinnet ytterligare. Två kokböcker som inhandlades förra året bidrar mycket till inspirationen just nu. Den ena kokboken heter ”52 soppor” på temat att äta soppa en dag i veckan. Denna första helgfria vecka på året, räknat från lördag till fredag som är dagarna vi veckohandlar till, går vi ut hårt och väljer soppa inte mindre än 3 dagar. Det blir 3 helt olika soppor; jordärtskockssoppa, sötpotatissoppa och klassisk ärtsoppa. Recept på sötpotatissoppa finns i den nya kokboken.

Den andra kokboken heter ”Root-to-stalk cooking” och handlar om att äta allt på grönsakerna. Jag har mer och mer börjat att låta bli och skala frukt och grönsaker. Broccolistam har jag t.ex. lärt mig att den går alldeles utmärkt att äta och är utomordentligt dumt att bara kasta bort. Jag skalar sällan rotfrukter numera eftersom jag köper ekologiska och oftast rostar dem i ugnen. När jag gjorde jordärtskockssoppan i helgen valde jag att ta in skockorna från trädgårdslandet, tvätta dem noga och sedan rosta dem i 225 grader i 40 minuter. Därefter lät jag dem koka med lök, potatis, vin och vatten. Resultatet blev en soppa som inte var lika vacker i färgen, lite gulbrun, men istället mycket smakrik. Så pass att jag faktiskt skippade grädden. Den var så god ändå. Annars följde jag mitt recept på matbloggen.

Idag testade vi ett recept ur ”Root-to-stalk cocking”, nämligen stekt blomkål med tomat och kapris. Där tar man vara på blasten på blomkålen som man normalt bara kastar bort och låter den steka med de sista minuterna så att den mjuknar något. Mycket gott! Och jag är nu superinspirerad att testa fler recept ur båda böckerna.

Matsedel för vecka 2: (1 dag kött, 1 dag fisk och 5 dagar vegetariskt)

lördag jordärtskockssoppa
söndag köttfärssås, pasta
måndag stekt blomkål med tomater och kapris
tisdag sötpotatissoppa
onsdag stekt salt sill med löksås och potatismos
torsdag ärtsoppa
fredag risotto med trattkantareller

 

Matinspiration
Inspiration i köket

 

Minimalt svinn
Minimalt svinn när skockorna rensades

 

Rostade
Rostade skockor

 

Jordärtskockssoppa
Jordärtskockssoppa på oskalade, rostade skockor. Trattkantareller och lite olivolja som topping

 

Blomkal
Stekt skivad blomkål med blomkålsblast, tomater och kapris