Jag försöker i möjligaste mån att handla grönsaker efter säsong. Det innebär  nu under vintern att jag undviker salladsgrönsaker till förmån för rotfrukter och kålväxter. Rotfrukter rostar jag allra helst för att ha som tillbehör som passar till det mesta.

  1. Välj blandade rotfrukter t.ex. potatis, morötter, palsternacka, rödbetor, jordärtskockor. Skölj rotfrukterna ordentligt. Om de är hemodlade eller ekologiska behöver de inte skalas.
  2. Skär i jämnstora bitar och lägg i en form. Ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
  3. Låt stå ca 40 minuter i 225 grader eller tills rotfrukterna är mjuka och fått färg.

Så att rosta rotfrukter är verkligen busenkelt och väldigt bekvämt när man bara behöver skölja och skära i stora bitar. Det är så skönt att kunna vara lite lat …

Kål äter vi också mycket av och i alla former. Broccoli och blomkål är stora favoriter som äts både råa, kokta och som soppor eller mos. Vitkål använder jag mest till att göra surkål, men det får bli ett separat inlägg om hur jag gör det!

Rostade rotfrukter
Rotfrukter redo för ugnen