Efterfrågan på ekologisk mat sjunker just nu i Sverige. Förmodligen för att priset styr konsumenterna i så stor grad. Men måste det bli dyrare att handla ekologiskt? Nej, hävdar jag och ska motivera baserat på egna erfarenheter varför det inte behöver bli dyrare. Däremot så blir det absolut bättre både för oss som äter maten och för naturen. Men, nu tillbaka till priset! Hur har vår omställning till ekologisk mat påverkat matkontot?

Initialt märkte jag att matkontot ökade med några hundralappar i månaden när vi gick över från en liten till en stor andel ekologiska varor. Nu har det stabiliserat sig och jag tror att jag vågar påstå, utan att ha analyserat matkvittona i detalj,  att vi lägger mindre pengar på mat idag än för ett år sedan. Hur har då det gått till?

  • Veckohandla: Genom att bara handla en gång i veckan eller ”fokushandla” någon gång i veckan så blir frestelserna att handla onyttigheter färre. Med fokushandling menar jag att jag går in i en butik med ett specifikt syfte att t.ex. bara köpa kött.
  • Handla efter säsong: Istället för att köpa importerade salladsgrönsaker köper jag under vintersäsongen svenska rotfrukter som är betydligt billigare. Nyttigare också!
  • Släng inte mat: Jag försöker att ta till vara på rester och använda dem på ett listigt sätt.
  • Matlådor: Istället för att köpa min lunch har jag för det mesta med mig en matlåda. Jag ser helt enkelt till att laga lite extra så att det blir några lunchportioner också.
  • Bröd: Jag har börjat baka allt mjukt bröd. Även om jag köper det allra, allra finaste ekologiska mjölet så lönar det sig verkligen att baka.
  • Ägg: Förut åt tre av fyra familjemedlemmar stora mängder ägg. Av olika skäl har vi dragit ner på den konsumtionen och det märks på matkontot direkt.
  • Kött och fisk: Jag handlar i princip bara ekologiskt kött och fisk. Det är dyrare, ibland betydligt dyrare, men jag köper mindre mängder istället. Vi försöker ha 1-3 vegetariska dagar i veckan. Bönor och linser är betydligt billigare än kött.

Detta är mina tips och det finns helt säkert massor av andra bra idéer och tips. Dela gärna med er!