Jag har gjort några försök tidigare att baka surdegsfrallor men inte blivit riktigt nöjd. Nu prövade jag ett nytt recept jag hittade på Pain de Martins blogg. Min utgångspunkt är att jag inte vill baka med jäst. Jag gillar verkligen inte smaken av jäst som så lätt kommer fram i ljust bröd. Långt innan jag började med surdegsbröd valde jag alltid recept med små jästmängder och lång jästid. Brödet utvecklar mycket bättre smaker och man slipper den genomträngande jästsmaken. Att baka frallor med surdeg är ju därför optimalt. Så här gjorde jag:

 

Nattjästa surdegsfrallor, 8 st

Dag 1, morgon
75 gram vetemjöl
75 gram ljummet vatten
1 msk vetesurdegsgrund

  1. Blanda, täck och låt stå tills på kvällen.

 

Dag 1, kväll
surdegen
275 gram ljummet vatten
425 gram vetemjöl special
10 gram salt

  1. Rör ihop  ingredienserna, knåda inte, bara blanda.
  2. Vik degen in mot mitten i bunken efter en timme.
  3. Täck och låt stå i rumstemperatur tills nästa morgon. Den har då jäst upp ordentligt!

 

Dag 2, morgon

  1. Sätt  ugnen på 275 grader.
  2. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och vik ihop den till ett paket. Låt vila under handduk i 40-60 minuter.
  3. Dela i lagom bitar med degskrapan. Degen är hopplöst kladdig, men det behöver inte bli så snyggt.
  4. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 250 grader (225 grader varmluft). Grädda i ca 15 minuter.
Ät och njut!

Inga stilpoäng för att de är vackra …

 

 

Fina hål

 

 

Fortfarande lite varma med ost och marmelad. Så gott!

 

 

Den här gången blev jag riktigt nöjd! 🙂