För att slippa bli sönderstressad inför julen så gäller det att hushålla med tiden. Ett effektivt sätt att få mera tid över är att tillbringa så lite tid som möjligt i affärer. Eftersom jag genuint ogillar att trängas så är det ingen stor uppoffring för min del. Med tre vuxna barn är behovet att handla julklappar också minimalt. Vi har sedan flera år bara köpt någon enstaka julklapp, och då ska det vara riktigt bra grejer. Sen inhandlar vi två små paket var, typiskt något ätbart eller någon liten nyttopryl, och lägger i en pott för paketleken. Det blir en rolig variant på julklappsutdelning och ingen saknar tomten. 🙂

Om man nu ändå vill köpa julklappar så finns det sätt att göra det mera effektivt. Att vänta ända fram till dagarna innan jul medför garanterat att det tar längre tid att handla. Jag har vänner som handlar julklappar kontinuerligt under hela året och lägger på hög. För mig har det dock aldrig funkat. Jag har helt enkelt inte tålamod att vänta så länge på att lämna över en present. I grunden är jag mycket hellre spontan och handlar när behovet uppstår eller tillfälle ges att fynda.

Att inte handla alls är en annan variant som sparar både tid och pengar. Eller varför inte köpa alternativa julklappar, t.ex. genom Unicef eller Världsnaturfonden.

Lucka 2