Detta påstående kan låta lite provokativt. Är jag en snöhatare som missunnar alla ungar lyckan av utomhuslekar i ett snöigt landskap eller förstår jag inte att effekterna av klimatförändringarna på sikt just minskar förutsättningarna för vita jular. Ingetdera såklart!

Jag har inget emot snö men just i Skåne är det ofta mest problem när vi får snö. Vi är helt enkelt inte vana vid det. Trafiksituationen är hemsk i Malmöregionen med intensiv och tät trafik, jag ser alltför ofta incidenter från bussen till och från jobbet, och vinterväglag gör inte det hela bättre. Prognosen för den närmaste veckan visar en hel del regn och temperaturen nära noll, så risken för snöblandat regn och halka är uppenbar. Låt oss hoppas att alla som är ute på vägarna tar det lugnt och prioriterar att faktiskt komma fram istället för att komma fram snabbt.

En grön jul har för mig också en helt annan betydelse. Grön som i vegetarisk, ekologisk och klimatsmart. Jag tror och hoppas att vi kommer lyckas ganska bra med det även i år. Mycket vegetarisk mat med lite fisk- och köttinslag, så mycket ekologiskt som det bara går och minimalt med shopping. En god grön jul alltså oavsett vädret!

Lucka 19