När brödet tog slut häromdagen fick jag panikhandla bröd i mataffären. Köpt bröd är så där måttligt upphetsande så jag bestämde mig därför för att, mot mina vanor, baka mitt i veckan så jag slipper köpa bröd igen. För att ett brödbak ska funka mitt i en arbetsvecka så får det inte ta för lång tid. Surdegsbröd passar bra då. Det tar förvisso rätt lång tid från att man bestämmer sig för att baka tills brödet är klart, men den aktiva tiden är kort. Så här gick mitt bak av grahamsbröd till:

Tisdag kväll
Surdegen sattes, d.v.s. surdegsgrunden blandades med mjöl och vatten.

Onsdag morgon
Bröddegen blandades till av surdegen, mera mjöl och vatten + salt. Degen fick sedan jäsa kallt i matkällaren under dagen.

Onsdag kväll
Degen lades i brödformar och fick jäsa ytterligare 3 timmar. Sedan gräddades bröden.

Torsdag morgon
Bröden skivades med hjälp av skärmaskinen och stoppades i frysen.

Nybakat bröd till frukosten smakade sedan förstås gott!

Grahamsbröd, enkelt men gott