Jag har kämpat med mina ljusa surdegsbröd som långjäser i brödkorgar och sedan vänds upp på brödspaden, snittas och skjutsas in i ugnen. Min utmaning är att bröden inte spricker upp ordentligt i snittet utan oftast spricker på sidan och blir sneda och fula. Det senaste baket i helgen blev dock ett steg i rätt riktning.

Jag har fått tips om att jobba mera med fuktigheten i ugnen. Till att börja med såg jag till att mjöla brödkorgarna, som jag har tyg i, riktigt ordentligt. Även blivande undersidan på bröden, d.v.s. sidan uppåt i jäskorgen, mjölades ordentligt. När jag skjutsade in bröden i ugnen slängde jag in lite extra is. Sedan satte jag igen ventilen till ugnen med aluminiumfolie och satte en stekpanna ovanpå för att förhindra att fukten lämnar ugnen. Resultatet blev också det bästa hittills. Bröden sprack förvisso inte så där elegant explosivt. De sprack lite återhållsamt i snittet, men de sprack ingen annanstans. Hela brödskorpan höll  ihop och bröden var jämna i formen. Innanmätet var fint fluffigt men lagom stora hål. Riktigt bra faktiskt! Och gott också …