Jag har just nu en del funderingar på att bli vegan eller ovo-vegetarian, d.v.s. att fortfarande äta ägg. Eventuellt kommer jag också fortsätta att äta fisk. Jag ser inga problem alls med att avstå från kött och mjölkprodukter. Ost har jag däremot lite svårt att släppa, det är ju så otroligt gott. Det finns fördelar också med att äta ägg för att få en bra proteinkälla. Återstår att se vad jag kommer fram till.

Om man ska vara vegan så blir det lite utmanande med påläggen på frukostmackan. Det är många klassiska alternativ som faller bort. Det veganska pålägg som jag riktigt har fastnat för är hummus. Har ett riktigt bra recept och nu har jag även börjat göra egen tahini att ha i hummusen.

Som blivande vegan, kanske, så är det dumt att kasta bort kikärtsspadet så jag tänkte nu senast jag gjorde hummus att jag skulle passa på att testa att göra vegansk majonnäs också. Det är nämligen bara att byta ut äggen mot kikärtsspad. Jag läste dock på lite dåligt så jag tolkade det som att jag skulle ersätta de två äggulorna i receptet med 6 msk kikärtsspad. 1 ägg = 3 msk kikärtsspad är nämligen rekommendationen. Men det visade sig vara alldeles för mycket spad. Jag fick dubbla mängden olja och nu har jag gigantiska mängder majonnäs att sätta sprätt på. Och lite hummus också.

 

Här är alla recepten på klimatglads receptsida:

Hummus
Tahini
Majonnäs (både vanlig och vegansk)

 

Hummus, majonnäs
Ingredienser till hummus och majonnäs

 

Vispa majonnäs
Uppvispat kikärtsspad till majonnäsen

 

Majonnäs, hummus
Lite hummus och mycket majonnäs

 

Lunchmacka
God lunchmacka: Rostat surdegsbröd, majonnäs, stekt ägg och surkål. Inte veganskt, men ovo-vegetariskt!