Ibland läser jag Metro på bussen till jobbet eller på lunchen. I brist på egen dagstidning så är det trevligt ibland att sitta och bläddra i en tidning. Det är en känsla som en nättidning, hur bra och miljövänligt jag än tycker att det konceptet är, inte kan förmedla. Att läsa Metro i sig är väl inte så upphetsande, det är lite väl mycket lättnyheter över tidningen. Men med miljöradarn påslagen så hittar man alltid något intressant. Idag måndagen den11 februari kunde man läsa följande:

  • Franska livsmedelskedjan Picard ska etablera sig i Sverige och sälja enbart djupfryst mat. I en kommentar från Livsmedelsverket menar man att näringsämnena finns kvar länge i djupfryst mat och matsvinnet skulle minska. Men all energi till förvaringen då? Blir det en miljövinst totalt sätt. I Sverige äter vi idag ca 52 kg djupfryst mat per person och år.
  • Kolumnisten Emi Gunér skulle vilja se programmet ”Miljöfällan” på TV. På samma sätt som i Lyxfällan skulle deltagarna (företagschefer och politiker) ställas till svars och tittarna skulle få fullständigt klart för sig vad som gör skillnad för miljön. Hur mycket resande, konsumtion och köttätande är miljömässigt hållbart. Varför inte, låter som en intressant programidé!
  • Den intressantaste artikeln handlar om att vissa frukter och grönsaker är känsligare än andra när det gäller att suga åt sig gifter och man bör helst välja ekologiska alternativ. Dessa ”the dirty dozen” är:
  1. äpplen
  2. selleri
  3. paprika
  4. persikor
  5. jordgubbar
  6. nektariner
  7. vindruvor
  8. spenat
  9. sallad
  10. gurka
  11. blåbär
  12. potatis

De som är mindre känsliga, ”the clean fifteen”, d.v.s. de frukter och grönsaker man kan prioritera ner när det gäller att handla ekologiskt är:

  1. lök
  2. majs
  3. ananas
  4. avokado
  5. kål
  6. ärtor
  7. sparris
  8. mango
  9. aubergine
  10. kiwi
  11. honungsmelon
  12. sötpotatis
  13. grapefrukt
  14. vattenmelon
  15. champinjoner