Jag hittade en intressant artikel i Sydsvenskan från i höstas som handlar om hur ny teknik och sociala nätverk gör det möjligt för oss att gå från att vara passiva konsumenter, som ibland köper prylar som används sällan eller inte alls, till att bli aktiva aktörer som handlar begagnat, lånar och byter. I artikeln nämns några bra exempel:

  • Sveriges största bilpool Sunfleet som finns bl.a. i Lund och Malmö där medlemmarna kan hyra bil per timme när de behöver.
  • Webbsiten Airbnb som gör det möjligt att istället för att boka hotell hyra bostäder direkt av privatpersoner på den ort man planerar att besöka.
  • Netcycler är en bytessajt som kopplar ihop önskningar med utbud.

Det finns med andra ord många alternativ till att äga själv och att behålla ägodelar under lång tid. Och i det läget när vi funderar på att köpa något nytt så kan vi använda följande sex mycket effektiva frågor för att fatta bra beslut:

  1. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?
  2. Kan jag uppnå lika stort välbefinnande på annat sätt?
  3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
  4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller samäga med någon?
  5. Finns prylen i en mer hållbar och miljöanpassad variant, lokalproducerad eller fairtrade?
  6. Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande bedömer att jag behöver prylen?

http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/fran-passiva-konsumenter-till-aktiva-aktorer