En regnig och ruggig höstdag som idag passar det bra med en varm och matig gryta. Den här gången blev det en gammal klassiker ”Får i kål” fast med lammkött förstås. Förra veckan fick jag tag på ekologiskt lammkött pch då jag köpte lite blandade bitar som passar bra att koka. Oftast när jag köper lammkött gör jag dillkött, men nu fick jag lust att testa en rätt som jag inte gjort förut. Det intressanta med Lamm i kål är att i och med den stora mängden kål så behöver man inte så mycket kött för att bli mätt. Ett kilo kött, som dessutom innehöll en hel del ben, räckte gott och väl till middagen idag för fyra personer + en omgång för frysen. Serverat med kokt potatis och smörstekta kantareller blev detta rena festmaten.

 

Lamm i kål

1 kg lammkött, t.ex. bringa eller bog
10 kryddpepparkorn
2 tsk salt
1 kg vitkål
1 stor gul lök
2 lagerblad
3 kvistar färsk timjan
Timjan till garnering

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Vattnet skall knappt täcka köttet. Skär köttet i bitar och lägg i grytan. Koka upp och skumma av.
  2. Salta och peppra. Sänk till medellåg värme och låt sjuda i 30 minuter under lock.
  3. Skala under tiden lök och skär den och kålen i grova bitar. Fräs kålen lätt i panna med smör på medelvärme i cirka 5 minuter.
  4. Tillsätt kål, lök, lagerblad och timjan i grytan. Koka ytterligare 30 minuter.
  5. Smaka av köttet att det är mjukt. Om inte, koka ytterligare i upp till 20 minuter. Serveras varmt med klippt timjan över. Kokt potatis passar bra till.

Ät och njut!

God höstgryta!