För tillfället försöker vi undvika att använda mjölkprodukter hemma. Jag har testat det tidigare och, nu som då, är det rätt knepigt. När man dessutom motvilligt handlar icke-ekologiska produkter blir det snudd på omöjligt. Produkter som är både laktosfria och Kravmärkta verkar inte finnas. En vän av ordning kanske invänder nu att det finns ju faktiskt en hel del vegetabiliska alternativ. Jo visst gör det. Men tyvärr har jag inte riktigt lyckats sälja in dem till familjen förutom vaniljsås gjord på havre. Och soja-, ris- och havreprodukterna är inte heller ekologiska.

Glädjande nog finns det ekologisk kokosmjölk som vi använder en hel del när vi lagar thailändsk och indisk mat. För några år sedan tröttande jag ut alldeles när jag försökte hitta ett bra mjölkfritt alternativ till havregrynsgröten. Jag började helt enkelt äta gröten som den är med bara lite sylt eller torkad frukt till.

Tills vidare blir det att vi köper laktosfria mjölkprodukter och ser hur saker och ting utvecklar sig. Jag hoppas på fler ekologiska produkter och ska fortsätta att försöka sälja in vegetabiliska alternativ. Vi får se hur det går …

Laktosfria produkter