Eftersom vi försöker undvika att använda så mycket vanliga mjölkprodukter i matlagningen så blir det att vi köper en del laktosfri mjölk och yoghurt. Tyvärr finns det inga ekologiska alternativ för dessa produkter. Istället för laktosfritt kan man också köpa olika vegabiliska alternativ baserade på soja, ris eller havre. När jag för ca 10 år sedan verkligen gick in för att byta ut mjölkprodukterna testade jag alla alternativen grundligt. Soja- och risprodukterna blev jag aldrig särskilt förtjust i. Havreprodukterna däremot tyckte jag var helt ok. Några stående ovationer från resten av familjen fick de dock aldrig och jag tröttande på att köpa hem både vanlig mjölk och havremjölk. Jag rationaliserade helt enkelt bort mjölken från frukostgröten och sedan dess äter jag alltid ”torr” gröt.

Men nu är vi i samma läge igen och börjar testa de mjölkfria alternativen. Jag har börjat köpa en del havregrädde och senast idag lagade vi ugnspannkaka på havremjölk. Jag var lite intresserad att höra kommentarerna, men lite överraskande var det ingen som märkte någon skillnad. Positivt är även att det numera finns ekologisk havredryck. Så havredrycken är min favorit! God, nyttig, ekologisk och vad praktiskt att inte ”mjölken” behöver passera igenom en ko … 🙂