Sedan jag började baka med surdeg har jag testat lite olika varianter på surdeg; surdeg på råg, dinkel, vete, vete-graham och jag har även provat vildjäst. Nu har jag hittat mina favoritsurdegar och de mjölsorter som jag vill jobba med. Jag har två olika surdegar som jag håller igång. Den ena som bor i kylen är en surdegsgrund på ekologiskt danskt rågmjöl köpt på Brödlabbet. Varje gång innan jag ska baka matar jag upp den till lagom mängd. Mjölet är det bästa jag haft och surdegen är alltid bubblig och fin när jag ska baka, så degarna jäser som bara den. Med denna surdegen bakar jag mest formbröd med rågmjöl, men det blir även ljusa bröd och knäckebröd ibland.

Den andra surdegen bor i skåpet ovanför kylen. Det är en surdegsgrund på en blandning av vete- och grahamsmjöl från Saltå, även dessa mjölsorter är ekologiska. Eftersom den står i rumstemperatur så behöver den matas lite oftare. Denna surdeg kan användas till alla typer av ljusa surdegsbröd, pizza och bullar (vilket jag inte testat ännu).

I kylen finns även en burk med vildjäst gjord på fikon. Den använde jag för att göra lite mildare surdegar till lussekattbaken. Just till bullbak och levainbröd passar vildjästen mycket bra. Skillnaden är att vildjäst är en förbrukningsvara så man får göra ny vildjäst från scratch då och då. Vanlig surdeg bara matar man och den kan man ha i åratal utan problem.

Nyckeln till att lyckas med surdegar är att hålla dem lagom sura, d.v.s. mata lagom ofta. Blir surdegen för sur så jäser brödet dåligt. Med tiden lär man sig att bedöma surdegens kvalitet genom att röra i den, lukta och t.o.m. smaka. För tillfället är mina surdegar lagom sura och då är jag inte bara lagom glad utan faktiskt väldigt glad!

Bubblande glad rågsurdeg – dags att baka!