Maskroser är vackra blommor! Ett hav av knallgula maskroser på en sommaräng är hur fint som helst. Men … när jag får in dem i trädgården så uppskattar jag dem inte alls. Då börjar kriget som jag hittills aldrig har lyckats vinna. Eftersom jag inte vill använda gifter så återstår manuell bekämpning och där är jag, som det känns, hela tiden ett steg efter. Men i år ska jag börja tidigt har jag bestämt!

Nu ska jag se till att plocka av alla gula blommor som jag ser så att de inte kan sprida sig och sedan försöka få upp så många som möjligt av dem, med rot och allt. För några år sedan testade jag en metod där man duttar grovsalt mitt i maskrosen. Det var mycket effektivt. Maskrosen vissnar ner helt och försvinner. Det man kan undra över är hur bra det är att hälla ut en massa salt i jorden. Det är nog trots allt mycket bättre att hålla sig till manuell bekämpning. Tyvärr så tar det en hisklig tid och jag tvivlar på att det går att muta ungdomarna med 1 kr per maskros längre …

Alys i den mycket bra engelska trädgårdsserien ”Den njutbara trädgården” tipsade om att man kan steka maskrosblommor i pannkakssmet. Tydligen en delikatess och kanske det ultimata sättet att bli av med maskrosorna, hehe! 🙂