… eller inget kött alls? Faktum är att köttkonsumtionen har ökat mycket, hela 40% på 20 år. Idag stoppar vi svenskar i oss 85 kg kött per person och år, förvisso fortfarande långt efter USA där motsvarande siffra är 125 kg. Men detta är betydligt mer än vad Livsmedelsverket rekommenderar och konsekvenserna för miljön är också betydande. Varje kötträtt som byts ut mot en vegetarisk rätt, mer än halverar måltidens klimatpåverkan. Genom att äta mer vegetarisk mat kan vi alltså bidra till en bättre miljö.

Vad finns det då för alternativ till kött?

Det finns en hel del produkter som är framtagna för att efterlikna kött. Sojaprodukter, t.ex. i form av biffar och korvar, har funnits sedan länge. Quorn, en svampproteinprodukt, är ett modernare fenomen. Eftersom vi i perioder haft vegetarianer i bekantskapskretsen har vi haft tillfälle att testa det mesta. Quorn tycker jag är helt ok, särskilt de hela bitarna. Dock var jag inte särskilt nöjd med mitt försök att göra gulaschsoppa på quorn. Det blev ingen riktig hit …

Man kan förstås också äta proteinrika livsmedel som t.ex. baljväxter precis som de är. Bönor och ärter äter vi en hel del. Chili con carne har alltid varit uppskattat av familjen och även den vegetariska varianten jag gjorde på zucchini, paprika och mycket kidneybönor fick godkänt. Bruna bönor som jag älskar har jag dock inte lyckats sälja in trots ihärdiga försök.

Nu pågår det också intensiv forskning kring att framställa syntetiskt kött. Personligen blir jag inte särskilt sugen på detta. Jag fortsätter nog istället med att begränsa antalet köttdagar i veckan till 2-3.  Och försöka äta mera vilt!

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-16972761