Under sommaren blir det inte lika mycket tid till bak. Vi har dessutom varit borta mera än vanligt och då blir åtgången inte lika stor på surdegsbrödet. Men några bak har det blivit. Det trevliga med att baka under sommaren är att det jäser så att knakar. Och då går ju baket lite fortare också! 🙂

Färre bak och resor kräver en plan för att få surdegsgrunden, startern, att trivas. Normalt har jag startern i rumstemperatur och matar ca 2 gånger per vecka + en extra gång inför bak. Nu har vi varit borta, dock bara i högst en vecka i stöten, och då har jag stoppat in startern i kylen. Då klarar den sig lite längre utan mat. Så fort jag kommit hem har jag tagit ut den i rumstemperatur igen och matat den för att göra den på gott humör.

Matning gör jag numera på följande sätt:

  1. Skrapa ur surdegen i burken och skölj rent kanterna på burken under vattenkranen. Man behöver bara spara ytterst lite surdeg på botten av burken.
  2. Rör ner 30 gram vatten och 40 gram mjölblandning (hälften siktat och hälften fullkornsmjöl) i burken.
  3. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur. Detta skapar en fast surdeg som blir mindre sur än om den står i kylen. Den är sedan normalt redo att blandas till en stor surdeg efter 12-18 timmar.
  4. Upprepa matningen innan bak eller efter 2-3 dagar.

 

Matning1
Urskrapad och ursköljd burk med starter

 

Matning2
Startern matad med vatten och mjölblandning

 

Före
Stor surdeg på gång till ett bak

 

Efter
Färdig surdeg. Dags att sätta bröddegen!