Som i alla fall periodisk hobbyodlare av grönsaker var det naturligt att skaffa en kompost för trädgårdsavfallet. Inte minst av ren lathet. Soptunnan för trädgårdavfall fylls på nolltid och det är inte så särskilt kul att släpa stora säckar till återvinningsstationen. Lite potatisskal och annat har hamnat där också under åren, men nu har jag börjat fundera på att börja källsortera mera och kompostera allt vårt matavfall. Jorden som produceras i komposten blir då ett välkommet näringstillskott i trädgårdslandet.
Hur kommer man då igång med att kompostera matavfall? Jag googlade runt lite och hittade en länk till ett företag som säljer produkter för detta. De består av två fack som fylls ett i taget. När det ena facket är fyllt har det hunnit multna klart i det andra som då töms på färdig jord. Hela processen tar ungefär 12 veckor. De är inte helt billiga, men det går helt klart att räkna hem en sådan investering (på x antal år) om man kan välja en mindre storlek på soptunna och inte behöver köpa hem någon planteringsjord längre.
I de flesta kommuner behöver man också ansöka om tillstånd för komposter för matavfall, men det är nog mest en formalitet. Jag tänkte börja med det, så får vi se vad som händer. Har lite lust att titta på frön också i helgen. Vårkänslorna börjar komma på riktigt nu!
http://www.kompostbutiken.se/sv/
Bra initiativ Karin! Kan tipsa om att när man kommer igång med kompostering och man har trädgård så fylls den upp i snabbare takt än man har plats, speciellt när man odlar grönsaker som ofta genererar ganska mycket avfall. Därför föreslår jag att skaffa två komposttunnor istället, så har du gott om plats när du kommer igång. Tyvärr får man ändå köpa jord för den brukar gå åt i snabbare takt än man kan kompostera. Dock kan man dryga ut med fantastiskt fin jord när den är redo. 🙂
Tack för tipsen, Anna!