I somras slog vi till och investerade i en varmkompost från Joraform. Den kommer i byggsats och är ingen större match att montera, dock måste man vara två när man gör det. Den går att rotera för att  röra runt och tillföra luft i komposten och består av två fack. Man fyller ett fack i taget och när ett fack är fullt får det eftermogna. När fack två sedan också är fullt är det dags att tömma det första. Vi valde den minsta modellen för hushåll på 1-3 personer och den funkar även för oss som är fyra.

Under diskbänken har jag en särskild perforerad sophink med biobags, nedbrytbara påsar, där vi samlar köksavfallet. Dock är jag lite petig och vid de enstaka tillfällen jag köper något icke-ekologiskt så slänger jag det avfallet i soptunnan. Det mesta går att slänga i komposten. I och med att den sitter på ett stativ så är den säker mot skadedjur. Dock var räkskalen jag slänga i första veckan vi hade komposten i drift ingen höjdare. Det luktade lite illa några dagar. Men när väl komposten är igång är det mindre känsligt vad man slänger i den.

Nu har jag tömt ut första omgången jord och blandat ner i en av pallkragarna. Det kommer nog växa fint där till våren. Finessen med komposten är att vi både minskar mängden avfall vi lämnar ifrån oss och dessutom behöver vi inte köpa hem jord fortsättningsvis. Två flugor i en smäll!

Påfyllning

Kompost

Kompostjord