För mig har det blivit mycket kollektivt resande den senaste tiden. Men ibland finns det inget annat val än att använda bilen som transportmedel. Hur kan man då göra det på ett så miljövänligt sätt som möjligt?  När ungdomar tar körtkort nu för tiden pratar man en hel del om eco-driving. Det handlar om att planera sin körning och växla på ett bra sätt. Personligen har jag svårt att tillägna mig den nya tekniken att hoppa över växlar. Det sitter djupt i min ryggmärg att arbeta mig igenom alla växlarna 1:an, 2:an, 3:an, 4:an, 5:an. Dessutom kunde jag inte de nya reglerna för rondellkörning, men det är en annan historia … Ja, jag ska öva på att växla, jag lovar!

På trafikskolornas hemsida finns en del tips om hur man kan köra mera bränslesnålt:
http://www.str.se/Miljo/Ecodriving/Korsatt/

Apropå bränsle ja, vad ska man tanka då för att vara optimalt miljösmart? Det finns ett antal olika val man kan göra idag. Man kan välja elbilar eller hybridbilar eller bilar som tankas med olika typer eller kombinationer av bränslen; bensin, diesel, etanol, metanol och gas. Vilket är då det bästa valet? Jag har faktiskt inte en aning … Någon annan som vet?

Vi har en bil som kan köras på både bensin och BioPower som det så fint heter, d.v.s. etanol. Det känns absolut mycket bättre att tanka etanol för plånbokens skull, men hur är det för miljön? Det är många aspekter att fundera kring, bränsleförbrukning, fossil kontra förnybar energi, utsläpp av koldioxid och andra ämnen. Jag måste läsa på …