I egenskap av mera entusiastisk brödätare än på länge så blir ju frågan aktuell vad man ska lägga på smörgåsen också. Jag tycker mycket om ägg och gör gärna en äggsmörgås till frukost. Det mättar bra men är kanske inte ett optimalt val även om jag alltid köper ekologiska ägg. Annars består utbudet av smörgåspålägg till stor del av olika charkuteriprodukter, ostar och marmelader. Om man ur ett miljöperspektiv och faktiskt också med tanke på hälsan vill avstå från dessa produkter, vad finns det då för alternativ? Det finns faktiskt en del om man börjar fundera:
- strunta i pålägg, ett gott bröd behöver inte det
- makrill i tomatsås. Jag är tyvärr den enda i familjen som uppskattar detta och får också utstå en del gliringar om hur illa det luktar. Men gott är det, tycker jag i alla fall …
- hummus. Jag tycker det är gott i lagom mängd och inte alltför ofta.
- morotsmör. Jag hittade ett recept på en röra av morot, smör och lite persilja. Inte dumt alls! Lägger gärna upp receptet om intresse finns.
- groddar kan man producera året runt, färskt och fullproppat med nyttigheter
- färska grönsaker under säsong. Skivad tomat och ett varv med pepparkvarnen. Gott!
Trots att familjen numera äter betydligt mera bröd så har konsumtionen av tradionellt pålägg sjunkit rejält. Det finns ju alternativ som är både bättre för miljön och nyttigare!
Hej du, provar färskost gjord på filmjölk som fått stå under en dag i ett melittafilter satt i en sil. Sen kan du smaksätta med det som önskas men prova gärna rödlök. Håller med om tomater och peppar jättegott. Har även stor förståelse för din familjs åsikt ang makrillen iallafall om det gäller frukost. Ha det så gott.
Tack för tipset Stina! Jag hoppas fortfarande på att få lite support från någon angående mina makrillmackor. 🙂