Går det att laga, kanske någon undrar. Det är ju definitivt en utmaning av hitta närproducerad kokosmjölk, currypasta och fisksås om man bor i Sverige. Men nu var Thaigryta ett av önskemålen på vår matönskelista, så jag antar utmaningen att göra den så klimatsmart som möjligt, bortsett från de thailändska ingredienserna. Alltså blir det närproducerade grönsaker och ekologiska räkor som utgör basen. Till grytan serveras inte heller ris utan kokt dinkel som jag personligen tycker ger mera smak åt rätten.

Thaigryta à la svensk vinter

500 gram broccoli
3 stora morötter
2 palsternackor
300 gram frysta skalade ekologiska räkor
1 burk kokosmjölk (finns ekologisk)
3 msk fisksås
2 msk röd currypasta  (eller efter smak)
1 tsk mald koriander
1 råsockerbit
dinkel

  1. Tina räkorna i kylen under dagen.
  2. Koka dinkeln enligt anvisningar på paketet. Räkna med längre koktid än för ris.
  3. Skär rotfrukter och broccoli i mindre bitar. Fräs dessa i en gryta med olivolja och currypasta.
  4. Tillsätt kokosmjölk, fisksås, koriander och socker. Låt koka ca 10 minuter.
  5. Blanda i räkorna strax innan servering. Tillsätt mera currypasta vid behov.
  6. Servera med den kokta dinkeln.
Smaklig spis!

 

På sommaren hade färsk Thaibasilika varit en självklar ingrediens och det hade också funnits mer grönsaker att välja på, sockerärter kanske.