I frysen fanns en förpackning med grillad ekologisk kyckling i bitar. Vad göra med den? Kyckling är ju tacksamt som rester, man kan göra allt möjligt gott. Denna gång blev jag sugen på att göra paella som det var väldigt länge sedan vi åt. Frågan jag ställde mig då är om det går att göra det på ett klimatsmart sätt. Kombinationen ris och kyckling är ju i sig inte optimal, men jag försökte att göra det bästa jag kunde.

Kycklingen i rätten är Bosarps ekologiska kyckling, räkorna Krav-märkta och musslorna är MSC-märkta. Just musslorna är lite intressanta. Jag var på väg att ta en burk Abbas musslor, men tittade lite mer noggrant på etiketten och konstaterade att de kom från Sydamerika. Spontant låter det lite onödigt så jag letade igenom butiken efter alternativ och hittade Pandalus frysta musslor som är fångade i Nordostatlanten och MSC-märkta. Det lät som ett betydligt bättre alternativ. Riset och grönsakerna är också ekologiska och därmed tycker jag att detta blev helt ok från ett miljöperspektiv. Gott var det också!

Färggrann och god paella

 

 

 

Paella (till 4 personer + två matlådor)

3 dl basmatiris
4,5 dl vatten
1 stor rödlök
buljongpulver
1 paket saffran
2 vitlöksklyftor
300 gram grillad kyckling i bitar, utan ben
200 gram skalade räkor
200 gram blåmusslor
1 röd paprika
250 gram små gröna ärter

  1. Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Fräs i olja tillsammans med riset.
  2. Tillsätt saffran, buljongpulver och vatten och låt koka tills riset nästan är klart.
  3. Lägg i kycklingen de sista 5 minuterna.
  4. Värm under tiden ärter, musslor och räkor.
  5. Blanda ihop allt i kastrullen och låt det bli genomvarmt.
  6. Lägg upp på serveringsfat och toppa med paprika.

Ät och njut! Vitlöksbröd smakar bra till.